Helt uten terskel

Ungdomskontoret i Sund i Hordaland har hjulpet flere titalls ungdommer ut i jobb eller tilbake til skolebenken. - Det handler om å bry seg, reagere raskt og bruke den tiden som trengs, sier den blide gjengen, og omfavner ungdommer som de har fulgt i flere år.

Ungdomskontoret i Sund henvender seg til alle ungdommer.
- Vi har ingen terskel. Det er bare å stikke innom! Det er naturlig, ettersom vi har en forebyggende rolle. Hovedmålgruppa er likevel ungdom i alderen 15 til 24 år som står i fare for å falle ut av det normale løpet med utdannelse og jobb, sier prosjektleder Sølvi Fjeld Bjorøy.

De tre ungdommene (foran f.v.): Sebastian Covarrubias, Rebecca Straumen og Kent Sjursen har alle fått viktig hjelp på Ungdomskontoret i Sund. Bak f.v. sosionomstudent Martine Telle, los Anette Henden, leder Sølvi Fjeld Bjorøy og boligoppfølger Lene Kvinge Lerøy.

Skreddersøm
Sju av ti som får hjelp fra Ungdomskontoret er gutter.
- Fellestrekk er gjerne svakt nettverk, mangelfull støtte i familien, små ressurser hjemme, psykiske problemer, hyppige flyttinger og liten struktur på økonomien. Noen få av ungdommene har rusproblemer, sier prosjektlederen.
De vil gjerne henvende seg til enda yngre aldersgrupper.
- 98 prosent av våre ungdommer har det vært observert varselsignaler hos tidligere, sier Bjorøy.
Første bud er å få ungdommene inn i et dagtilbud. Det kan være skole, jobb eller en kombinasjon.
- Oppfølgingen ellers er skreddersøm. Det varierer hvor tett kontakten blir. I noen tilfeller må vi nærmest presse oss på. Vi får en slags reserverolle ved siden av foreldrene. Flere av ungdommene sier at vi er blant de første de ringer til hvis det skjer noe stort i livet deres, eller de trenger hjelp til å ta en vanskelig avgjørelse, forteller den entusiastiske staben på Ungdomskontoret.
 
Kjenner hverandre
Ungdomskontoret i Sund har tre faste stillinger, er en fast tjeneste og organisert under kommunalsjefen for oppvekst. En av stillingene er finansiert av NAV (er det flere som skal nevnes her?)
- Vi har bygd opp stor kompetanse om de andre tjenestene og vet hvor hjelpen er å finne. Vi løser ting mye kjappere nå enn i oppstarten, sier Bjorøy.
Både ungdommer, foreldre, skoler, barnevern og NAV vet nå at kontoret finnes, og er flinke til å bruke det.
- Allslags ungdommer oppsøker oss. Noen er bare innom som snarest for å få hjelp til å skrive en søknad, eller for å finne ut hvilken skole de skal søke på. Andre trenger hjelp over tid. Disse skrives inn i tiltaket, og skal også skrives ut. Tiden det tar, varierer veldig – fra to måneder til sju år. Noen ganger tar det lang tid å få livet sitt på skinner, sier de.
 
Spark bak
Det kan ungdommene bekrefte.
Da Sebastian Covarrubias (21) ble kjent med ungdomskontoret, var tilværelsen lite lystig.
- Jeg gikk på ungdomsskolen, dreit i det meste og hadde det grådig vanskelig. Kontakten med Sølvi fikk meg til å innse at jeg måtte prøve å oppnå noe her i livet.
- Du trenger å pushes litt?
- Haha. Nei. Jeg trenger ikke å pushes litt. Jeg trenger et realt spark i ræven. Og det får jeg her! De har hjulpet meg med praksisplass og senere lærlingeplass, ringt til meg, hentet meg og presset på, sier Sebastian.
Sebastian er snart ferdig med fagbrev som kokk. Han arbeider på Sundheimen.
- Jeg så ganske mørkt på det meste. Jeg er glad jeg har byttet syn på livet, sier han.
 
Ny struktur
Rebecca J. Straume (21) droppet ut av tredjeåret på videregående, kjole- og draktlinjen.
- Ungdomskontoret hjalp meg å kontakte NAV, slik at jeg kunne få læreplass som barne- og ungdomsarbeider på barneskolen. De har også hjulpet meg med lekselesing og eksamensforberedelser. De er flinke til å hjelpe. Uten dem hadde jeg neppe vært i jobb, sier hun.
Kent Sjursen (22) jobber i jernvarebutikk. Han kom i kontakt med ungdomskontoret da han som 15-åring hadde problemer på skolen.
- Sølvi oppsøkte meg på skolen. Jeg hadde problemer hjemme som gikk utover skolen, og hadde mye fravær. Sølvi og jeg møttes en gang i uka. Etter ungdomsskolen prøvde jeg meg på salg og service på videregående, men jeg hadde ikke ro til å sitte i klasserommet, sier Kent.
Sølvi tipset ham om folkehøgskole.
- Det var fint at hun ikke ga opp. Et år på Manger folkehøgskole ble veldig bra for meg. Jeg har lært å møte opp, fullføre og ha mer disiplin. Og jeg trives godt på jobben, sier han.
 
Les mer på www.ungisund.no

Artikkelen er skrevet av Hanne Veigård og er publisert i magasinet Norge Rundt med Ungdom i svevet. Foto Erik Veigård